10 tips for vårrengjøringa

Godt utstyr er halve jobben

Våren er her! 

For meg så bringer våren løfte om nye tider. På nytt så blir det grønt rundt oss, det spirer og gror. Det er nesten magisk å se den kraften som finnes i naturen hver eneste vår. Fra vissent og nakent, til fullt liv – på en, to, tre.

I hverdagen så kjenner jeg plutselig på et behov for å ordne litt mer rundt meg, få unna ting som jeg ikke trenger mer i denne lyse årstida. Får rett og slett skikkelig lyst til å få gjort en vårsjau!

Sola står så lavt nå om dagen og avslører mye støv og skitt både her og der når den titter inn. Men heller enn å bli irritert, så er kommer det en lyst til å gjøre hjemmet klar for lysere tider. Jeg får skikkelig lyst til komme i gang med vårrengjøringa.

Vårrengjøring handler om å gjøre litt mer enn vanlig. Det er å gjøre de tingene som bare trengs av og til. Få unna ekstra med støv og skitt etter vinteren. Få inn masse god og frisk luft. 

Vårrengjøring er å ønske våren velkommen

Her er mine 10 tips for å komme igang med vårrengjøringa

1. Lag en liste med hva som må gjøres i hvert rom

En liste vil hjelpe deg å holde oversikt, og du ser hva du har fått gjort og hva som gjenstår.

Jeg har laget en inspirasjonsliste du kan bruke for 6 vanlige rom i hjemmet vår. Bruk den som en sjekkliste og stryk over etter hvert som du er ferdig, eller som inspirasjon til å lage egne sjekklister som passer ditt hjem. 

2. Lag en plan som passer ditt liv

Bruk 10 minutter på å lage en plan og sjekk om du må kjøpe inn noe i forkant. Det vil alltid dukke opp ting som du vil gi bort eller kvitte deg med, så har klar eske og sekk til slike gjenstander?

Fordel vårrengjøringa utover så lang tid du trenger. Det spiller ingen rolle om det tar en eller flere uker. Det betyr heller ikke noe om alt blir gjort nå eller ikke. Listene er til inspirasjon og ikke som "må gjøres" innen en bestemt dato.

3.  Rengjøringsmidler - hva har du?

Ta en gjennomgang av rengjøringsmidler som du har. Er det gammelt? Er det helsefarlig, dvs ikke bra å puste inn? Ta en titt bak på etikettene på flaskene. Du trenger egentlig ikke mye kjemi i det hele tatt. 

Har du zalo, eddik og sitron i huset, så har du allerede gode hjelpemidler. Har du en grunnpakke med allround mikrofiberklut og en vindus/poleringsklut i god kvalitet, så kommer du veldig langt i rengjøringa. Med en støvvott i tillegg og skurepasta så får du rengjort det meste. Kjemikalier bruker jeg kun til spesialoppgaver som kalkfjerning og brent fett i stekeovn.

Salmiakk og klorin er spesialmiddel og ikke bra for naturen, så bruk i minst mulig grad. Aldri blande salmiakk og klorin (det blir gass), og ikke tilsett salmiakk i varmt vann for da puster du salmiakken rett i lungene dine. Dette skjer pga fordampingen i det varme vannet.

Med en mikrofiberklut i god kvalitet og en vindu/poleringsklut så har du hjelp til de fleste oppgavene i vårrengjøringa. Klikk bildet for mer informasjon.

Gode mikrofiberkluter får jeg fra Norwex, som i gamle dager gikk under navnet Eidsvoll Miljøprodukter. Min yrkesbakgrunn er som husøkonom på hotell og som fagkonsulent i renholdsbransjen i mange år, så disse klutene går jeg god for. 

En god klut skal kunne fjerne støv, fjerne smuss og flekker på overflater samtidig som den får med seg fukten fra overflaten. For å klare dette så må den være vevd av tynn, tynn tråd. Hvis du tar en titt på billige kluter i butikker, så ser du de er løst vevd og veldig "fluffy". En fluffy klut er god til å fjerne støv, men den fungerer dårlig på fuktopptak og flekkfjerning. 

Til ekstra fastsittende kalk på dusjvegger bruker jeg en rengjøringspasta med skrubb. Pastaen er helt uten farlige kjemikalier og kan brukes på så mye!  Du kan lese mer om rengjøringspastaen her.*

Ikke glem seng og madrass

Et område som er lett å glemme er å senga. Den fortjener virkelig en grundigere rengjøring enn vanlig nå om våren. Anbefaler at du samtidig tar en rens av madrassen og det gjøres enkelt ved å støvsuge og spraye på madrassrens.* 

For det er ikke selve støvmidden som er problemet i senga vår, men avføringa og den kan forårsake allergier. En madrassrens er en biologisk nedbrytbar spray som fjerner avføringa fra støvmidden. I tillegg så fjerner den biologisk avfall fra mennesker og dyr som hudavfall, spytt og svette.

Det høres vel deilig ut å bli kvitt? Har du støvallergi, så anbefaler jeg å bruke den på seng, sofa, puter, barnas kosedyr minst 1 gang i måneden. 

En trygg og miljøvennlig madrassrens hver gang du bytter på senga er absolutt verdt å prøve. Min favoritt er fra Norwex og her kan du lese mer om den*.

Fin å bruke på støvete kosedyr

Kosedyr trenger og en "vask"

Madrassrens fjerner organisk avfall

4. Jobb smart - ikke hardt

Sørg for å ha alt av utstyr til et rom klart før du begynner, så slipper du å springe rundt midt i rengjøringa. Bruk rengjøringsmiddel smart ved å være tålmodig. Bruker kjemikalienes egenskaper så sparer du deg for mye skrubbing.

Mange typer kjemi trenger virketid for å gjøre en optimal jobb for deg. La de få den tida. Eksempler er skitne dusjvegger og stekebrett hvor absolutt lønner seg å la kjemien få virketid.. 

Har du ett veldig skittent stekebrett så la oppvaskmaskinpulver gjør deler av jobben for deg (derfor jeg bruker pulver). Fyll stekebrett med litt kokende vann og pulver – la det virke minst en time, rør litt av og til. Smuss vil løsne lettere etterpå og skrubbetiden blir redusert etterpå. Du får det ikke helt rent av å la det stå og virke, men du får hjelp til jobben. 

5. Hvilket rom skal du begynne med?

Noen sier ta det tyngste rommet først. Jeg sier ta det som passer din hverdag og ditt energinivå først. Kanskje er det å ta soverommet slik at du våkner med god energi hver morgen fremover. Kanskje er det å ta gangen fordi den er rask og du kan ta den en kveld etter jobb. Det er ingen fasit her.

6. Ta et rom av gangen

Det er fort gjort å kjenne at det blir for mye. Hvor skal du begynne? Det er for mye... Perfeksjonisten blir fort stoppa av at om det ikke blir perfekt, så da kan du like godt la være med hele jobben. Ikke la det skje. Del det heller opp i mindre oppgaver, slik at det blir overkommelig.

7. Luft rommet godt

Slipp våren inn ved å starte og slutte i hvert rom med minimum 5 minutter god lufting. Om kaldt så tilpasser du tida. Det er noe som skjer med energien i ett rom når du bytter ut all lufta raskt. Bare prøv, forskjellen er nesten til å ta og føle på.

Godt utstyr er halve jobben

8. Rydd først

Fjern hverdagsrotet så godt du kan i hvert rom før du begynner med vasking. Om du tenker å ta en storrydding nå i samme slengen som vårrengjøringa, så husk at det vil ta tid. Da ,¨di sette av god tid, og la det ta den tida det tar.

For det er jo ikke til å stikke under en stol at det er jo skikkelig deilig å få ut av huset mange ting som du ikke lenger vil ha der. Det er ikke uten grunn at loppemarkeder er populært på våren. Våren varsler en ny start og da er behovet for å kvitte oss med ting ekstra stort!

9. Finn musikk & underholdning klar til «vaskedag»

Sjekk ut om du finner noen gode spillelister på Spotify etc, eller lag din egen spilleliste. Finn en podcast du vil følge og her har utvalget blitt enormt nå. 

Med hodetelefoner på som gir deg underholdning mens du holder på, så blir til og med kjedelige oppgaver gøy å få gjort!

10. Husk å feire!

Jepp, det er lov å klappe seg selv på skuldra og feire når jobben er gjort. Nyt en bedre middag med noe godt i glasset. Ta en hel dag på sofaen med favorittboka eller netflix-serien din. Ut å gå tur hele dagen. Du velger, fra øverste hylle til din feiring.  

Håper du fant inspirasjon til å ta en vårsjau i huset ditt. Har du innspill, så kom gjerne med det. Om du vil dele, så blir jeg veldig, veldig glad! 


Linker merket med * er jeg affiliate eller er fra Norwex hvor jeg er konsulent. Det betyr enkelt at jeg får en liten andel for å dele linken til dette produktet her på siden min. Det hjelper meg til å få inn noen kroner og i stand til å drive denne bloggen og lage produkter som inspirerer og hjelper dere lesere. Jeg er kun affiliate for produkter jeg bruker til daglig selv og kan stå inne for 100%.

Leave a Comment:

Vis knapper
Skjul deleknapper