10 tips for vårrengjøringa

Er du klar for å komme igang med vårrengjøringa?

Er du klar for våren? - Foto: AdobeStock.

Våren nærmer seg 

Enda det kom mer snø i dag, så tenker jeg at våren snart er her! Som vestlending så er jeg ikke vokst opp med så mye snø på våren, men her i Tromsø så er det jo helt vanlig. Kjenner jeg er litt vårsjuk om dagen. Men dagene blir lengre og lengre og mørketida er allerede glemt.  

For meg så bringer våren løfte om nye tider. På nytt så blir det grønt rundt oss, det spirer og gror. Det er nesten magisk å se den kraften som finnes i naturen hver eneste vår. Fra dødt til fullt liv – på en, to, tre.

I hverdagen så kjenner jeg plutselig på et behov for å ordne litt mer rundt meg, få unna ting som jeg ikke trenger mer i denne lyse årstida. Får rett og slett skikkelig lyst til å få gjort en vårsjau! Sola står så lavt nå om dagen og avslører mye støv og skitt både her og der når den titter inn. Men heller enn å bli irritert, så er kommer det en lyst til å gjøre hjemmet klar for lysere tider.

Kanskje har du noen gardiner og puter som nå skal frem? Fra mørke til lyse farger. Jeg elsker våren!

Vårrengjøring er å ønske våren velkommen

Vårrengjøring handler om å gjøre litt mer enn vanlig. Det er å gjøre de tingene som bare trengs av og til. Få unna ekstra med støv og skitt etter vinteren. Få inn masse god, frisk luft. 

Her er mine 10 tips for å komme igang med vårrengjøringa

1. Lag en liste med hva som må gjøres i hvert rom

Denne lista har jeg faktisk laget ferdig til deg. Klikk under så får du en inspirasjonslister av meg for 6 vanlige romtyper. Her er det alt fra kjøkken – rengjør filter ventilator, til gang – pakk bort vintersko osv. I tillegg så får du med lista «119 ting du kan kvitte deg med nå».

2. Lag en plan som passer ditt liv

Bruk 10 minutter på å lage en plan og sjekk om du må kjøpe inn noe i forkant. Det vil alltid dukke opp ting som du vil gi bort eller kvitte deg med, så har klar eske og sekk til slike gjenstander?

Fordel vårrengjøringa utover så lang tid du trenger. Det spiller ingen rolle om det tar en eller flere uker. Det betyr heller ikke noe om alt blir gjort nå eller ikke. Listene er til inspirasjon og ikke som "må gjøres" innen en bestemt dato.

3.  Rengjøringsmidler - hva har du?

Ta en gjennomgang av rengjøringsmidler som du har. Er det gammelt? Er det helsefarlig, dvs ikke bra å puste inn? Ta en titt bak på etikettene på flaskene. Du trenger egentlig ikke så mye kjemi. Med god mikrofiberklut og vann, og en dråpe zalo nå og da, så kommer du veldig langt.

Salmiakk og klorin er spesialmiddel og ikke bra for naturen, så bruk i minst mulig grad. Aldri bland salmiakk og klorin (blir gass), og aldri tilsett salmiakk i varmt vann for da puster du salmiakken rett i lungene dine. Det skjer pga fordampingen i det varme vannet.

Har du eddik og sitron i huset, så har du allerede gode hjelpemidler. Det visste jo bestemødrene våre. Internet flommer over av gode tips og du kan finne mye med et kjapt søk. Selv bruker jeg gode mikrofiberkluter og kun vann til det aller meste og bruker kun kjemi til spesialoppgaver som kalk og brent fett i stekeovn.

Gode mikrofiberkluter får jeg fra Norwex, som i gamle dager gikk under navnet Eidsvoll Miljøprodukter. Min yrkesbakgrunn er som husøkonom på hotell og som fagkonsulent i renholdsbransjen i mange år, så disse klutene går jeg god for. Derfor er jeg også uavhengig konsulent i Norwex.

En god klut skal kunne fjerne støv, fjerne smuss og flekker på overflater samtidig som den får med seg fukten fra overflaten. For å klare dette så må den være vevd av tynn, tynn tråd. 

Et område som er lett å glemme er å senga. Den fortjener virkelig en grundigere rengjøring enn vanlig nå om våren. Anbefaler at du samtidig tar en rens av madrassen og det gjøres enkelt ved å støvsuge og spraye på madrassrens.* 

For det er ikke selve støvmidden som er problemet i senga vår, men avføringa og den kan forårsake allergier. En madrassrens er en biologisk nedbrytbar spray som fjerner spytt og avføringa fra støvmidden. Det høres vel deilig ut å bli kvitt? Har du støvallergi, så anbefaler jeg å bruke den på seng, sofa, puter, barnas kosedyr minst 1 gang i måneden. 

Så en trygg, miljøvennlig madrassrens hver gang du bytter på senga anbefales prøve ut. Min favoritt er fra Norwex og her kan du lese mer om den*.

Godt utstyr er halve jobben

4. Jobb smart - ikke hardt

Sørg for å ha alt av utstyr til et rom klart før du begynner, så slipper du å springe rundt midt i rengjøringa. Bruk rengjøringsmiddel smart ved å være tålmodig. For eksempel er det områder som er skikkelige skitne så la rengjøringsmiddelet få tid til å virke slik at det får løsnet skitten for deg. Bruk kjemikalienes egenskaper så sparer du deg for mye skrubbing.

Mange typer kjemi trenger virketid for å gjøre en optimal jobb for deg. La de få den tida. På skitne dusjvegger, la kjemien gjøre første jobben og du kan spare armene dine. Et annet eksempel er om du har et skikkelig fælt stekebrett, så kan oppvaskmaskinpulver fikse mye for deg. Fyll brett med litt vann og pulver – la det virke minst en time, rør litt av og til. Mye smuss vil løsne lett etterpå. 

5. Hvilket rom skal du begynne med?

Noen sier ta det tyngste rommet først. Jeg sier ta det som passer din hverdag og ditt energinivå først. Kanskje er det å ta soverommet slik at du våkner med god energi hver morgen fremover. Kanskje er det å ta gangen fordi den er rask og du kan ta den en kveld etter jobb. Det er ingen fasit her.

6. Ta et rom av gangen

Det er fort gjort å kjenne at det blir for mye. Hvor skal du begynne? Det er for mye... Perfeksjonisten blir fort stoppa av at om det ikke blir perfekt, så kan jeg like godt la være med hele jobben. Ikke la det skje. Del det heller opp i mindre oppgaver, slik at det blir overkommelig.

7. Luft rommet godt

Slipp våren inn ved å starte og slutte i hvert rom med minimum 5 minutter god lufting. Om kaldt så tilpasser du tida. Det er noe som skjer med energien i ett rom når du bytter ut all lufta raskt. Bare prøv, forskjellen er nesten til å ta og føle på.

8. Rydd først

Fjern hverdagsrotet så godt du kan i hvert rom før du begynner med vasking. Om du tenker å ta en storrydding nå i samme slengen som vårrengjøringa, så husk at det vil ta tid. Sett av god tid, og la det ta den tida det tar.

For det er jo ikke til å stikke under en stol at det er jo skikkelig deilig å få ut av huset mange ting som du ikke lenger vil ha der. Det er ikke uten grunn at loppemarkeder er populært på våren. Våren varsler en ny start og da er behovet for å kvitte oss med ting ekstra stort!

Vil du være med på ryddekurs? Klikk her for info

9. Finn musikk & underholdning klar til «vaskedag»

Sjekk ut om du finner noen gode spillelister på Spotify etc, eller lag din egen spilleliste. Finn en podcast du vil følge og her har utvalget blitt enormt nå. Om du hører via høyttaler, med hodetelefoner eller ørepropper, du velger. Et tips er trådløse ørepropper. Det funker supert for meg!det selv, 

10. Husk å feire!

Jepp, det er lov å klappe seg selv på skuldra og feire når jobben er gjort. Nyt en bedre middag med noe godt i glasset. Ta en hel dag på sofaen med favorittboka eller netflix-serien din. Ut å gå tur hele dagen. Du velger, fra øverste hylle til din feiring.  

Håper du fant inspirasjon til å ta en vårsjau i huset ditt. Har du innspill, så kom gjerne med det. Om du vil dele, så blir jeg veldig, veldig glad! 


Linker merket med * er jeg affiliate eller er fra Norwex hvor jeg er konsulent. Det betyr enkelt at jeg får en liten andel for å dele linken til dette produktet her på siden min. Det hjelper meg til å få inn noen kroner og i stand til å drive denne bloggen og lage produkter som inspirerer og hjelper dere lesere. Jeg er kun affiliate for produkter jeg bruker til daglig selv og kan stå inne for 100%.

Leave a Comment: