11 positive ting som skjer når du rydder

Ta deg tid til gode opplevelser

Syns du det er mye mas om dagen om at «rydd og kast, så blir livet ditt helt fantastisk!» Må du konstant bli minnet på at du har rot? Kanskje har du tenkt mange ganger at du skal ta en skikkelig storrydding i klesskapene, men finner ikke tid og rom til å starte jobben. 

Vet du hva? Jeg skjønner deg veldig godt. For det tar tid å få ryddet opp i en hel kategori som klær, eller en hel bod, hele kontoret, vaskerommet, eller garasjen. For ikke å snakke om hele huset!

Med for mye mas om rydding, så blir det nesten så vi ikke gjør det på trass. I alle fall så utsetter vi det igjen, og igjen. Forklaringer på hvorfor det ikke passer å gjøre det akkurat nå er lette å finne for den som leter.

 • Visste du at​ i USA så er hele 25% av garasjene ikke for biler? Garasjen er full av gjenstander det ikke er plass til i huset. 
 • Det er vel slik hos oss i Norge, eller hva mener du? Kjenner du noen med full garasje?

Så hvorfor skal du likevel rydde? 

For å komme i gang med opprydding, så er det viktig at du vet at det blir bedre etterpå. En «gulrot» på andre siden kan være det som trengs for å sette i gang. 

Jeg gir deg her 11 grunner for at rydding er bra for akkurat deg og ditt hjem. Håper du kan finne dine grunner som blir din drivkraft til å sette i gang. Alle tanker, planer, mål og ideer – er jo bare akkurat det, helt til du tar første steget og setter i gang.

11 postive ting som skjer når du rydder

1. Du får mer plass

Å rydde opp gir deg mer rom, både fysisk og psykisk. Mer rom til å tenke, mer rom for kreativitet, mer rom for lek, mer plass gjør det lettere å se de tingene du er glad i. Bedre fokus fordi du blir mindre distrahert av rotet rundt deg. 

2. Du bruker mindre tid på rengjøring

Det er enklere og raskere å rengjøre et rom som har lite rot og færre gjenstander å flytte eller tørke av. Ofte er det faktisk slik at vi bruker mye tid på å rydde, før vi i det hele tatt begynner med vaskinga.

3. Mer oversikt

Du får oversikt igjen over hva du har i skap og skuffer, boder og loft. Og forbered deg på noen aha-opplevelser som: «Aha, var det her den var! Har jo ikke sett den på 3 år!». Du vil også finne igjen saker som du har leita etter før. Oversikt gir deg følelse av kontroll, som igjen gir deg ro

Ikke la rot gjøre deg stresset og sur

4. Bedre økonomi

Bedre økonomi, fordi du finner saker som du kan selge. Du finner igjen ting du trodde du hadde mistet og hadde tenkt på å kjøpe inn på nytt. Du finner ut at du har duplikater av ting og tang, og du skjønner at du har faktisk mye mer enn du tror. Behovet for å kjøpe inn enda mer vil roe seg ned.

5. Du finner dine verdier

Å rydde berører dine verdier. Du blir tvunget til å vurdere hva er det som er viktig for deg. I prosessen så sier du kanskje takk og farvel til gamle hobbyer, studiebøker, klær fra en annen tid, pynteting fra 20 år tilbake, bøker du aldri vil lese igjen. Eller kanskje ikke. Det som er sikkert er at du må ta valg, kjenne etter hva som er viktig for deg, som den personen du er

6. Bedre luft i huset

Du får bedre luftkvalitet i huset ditt. Jo færre ting du har i huset, dess mindre støv samles det der. Klær og papir er to store syndere når det gjelder å produsere støv i hjemmet vårt.

7. Mer tid

Du får mer tid. Fordi du bruker mindre tid på rydde ting og leite etter ting. Det sies at en gjennomsnittsamerikaner bruker 1 – ett år – av sitt liv på å lete etter ting. Vi bruker nok ganske mye tid på å leite her hjemme også. Programmet Midt i Trafikken på P4, hadde for noen år siden et program om dette. I snitt så bruker en kvinne 15 minutter hver dag på å leite etter ting. I løpet av et år så bli det 91 timer! Gjett hva det blir i løpet av et liv.... 

Inn med tid - ut med ting

Kaster du bort mye tid på å leite?

8. Mindre stress

Færre ting gir bedre oversikt i hjemmet ditt. Når alle gjenstander har en fast plass, så blir det færre kaotiske morgener. Har du eller noen hjemme hos dere leita febrilsk etter bilnøklene i siste liten? Hvor er 17.mai-sløyfa, strømpebukse uten hull, lader til mobilen, vottene til jentungen, innbydelsen til bursdagen, posen som du la et sted med de arva klærne du fikk for 3 måneder siden... 

9. Mindre dårlig samvittighet

Vi kvinner spesielt, er god å plage oss selv med dårlig samvittighet, for både det ene og det andre. Ikke la rot bli en dårlig samvittighet. Gi deg selv fri fra dårlige tanker om skulle, burde, kunne ha ryddet der og der... Mindre kjefting på barn eller partner når dere er sent ut. Ved å kvitte deg med rot (ting du ikke bruker, trenger eller liker), så forenkler du livet ditt. Det engelske ordet "simplify" er ett av mine favorittord. Det oppsummerer akkurat hva jeg vil oppnå - forenkle livet. 

10. Mer luft

Du får mer luft og i hjemmet ditt. En av de tingene jeg hører oftest fra folk som har gjennomført ryddekurset "Skap din egen ryddemagi" er at hjemmet deres føles så luftig og godt! Alt rundt oss er energi. Rot og ting som du ikke liker, er også energier. Tenk over hva har du i huset ditt? Nina Wolther er en dame som er skikkelig dyktig på dette med rot/rydding og feng shui. Spennende og veldig nyttig kunnskap deler hun med sine lesere. 

11. Bedre humør

Er det slik at du i dag er daglig irritert på grunn av rot, så er det en bonus i at du blir i bedre humør!

Jeg kunne ha ramset opp flere grunner. Som for eksempel at kjøpepress reduseres. Jeg blir aldri påvirket av det tenker du. Mest sannsynlig så blir du det. Har du vært på en butikk og når du skal betale så spør de «Vi har nå tilbud for 3 for 2 på sokker/strømpebukser, ønsker du det?» Hele samfunnet vårt er basert på at "jo, mer og større - jo, bedre er det". Vi vet jo at lykken ikke finnes i ting, men det er så lett å bli blendet av all støy fra reklame og sosiale medier.

Det er når vi er fri fra kjøpepresset fra all reklamen vi bombarderes med, at vi blir i stand til å sette pris på de tingene vi allerede eier og har. Vissheten om at lykken ikke finnes i ting blir igjen vår veileder i hverdagen.

Trenger du tips om organisering - les mitt blogginnlegg ​"17 smarte organiseringstips".

Om du likte det du leste her, så setter jeg stor pris på om du deler det med andre. Tilbakemeldinger om hva du vil vite mer om, gjør meg glad. 

Takk for at du er her!

En oppsummering til deg -

11 positive ting som skjer når du rydder opp

 • Du får mer plass
 • Mindre tid på rengjøring 
 • Mer oversikt
 • Bedre økonomi 
 • Bedre kjent med deg selv
 • Bedre luft
 • Mer tid
 • Mindre stress
 • Mindre dårlig samvittighet
 • Mer luft
 • Bedre humør

Leave a Comment: