5 tips for advent uten stress

Har du en følelse av at alle er kommet så langt i juleforberedelsene og du er ikke helt i gang ennå? Kjenner du på at du ligger etter? Det gjør du faktisk ikke og her skal jeg dele 5 tips slik at du kommer i mål med stil likevel.  

Unngå være utslitt når jula kommer

Du er ikke sent ute

Det er mange som starter tidlig med gaveinnkjøp, pynting, baking og andre oppgaver. Det er mange grunner til det, men den viktigste er at det passer deres liv godt. Det kan være at de vet de må jobbe ekstra mye inn mot jul, det kan være sykdom som gjør at de trenger lenger tid, det kan være at de er bortreist i store deler av advent - eller bare trives med å være tidlig ute! 

Jeg starter så smått til helgen og har innsett at jeg liker å gjøre en del fra nå av og frem mot julaften. Tenkte mange år på at jeg måtte starte å kjøpe julegaver tidligere, men har jo skjønt nå at min julestemning kommer uansett om jeg gjør en del i desember. Ja, jeg liker å gjøre en del av "juletingene" i desember, rett og slett fordi de er juleting som gir meg julestemning ved å gjøre de i nettopp desember. 

Men det er ennå god tid til jul, så ikke la deg stresse av hva andre gjør. Du har god tid til å få gjort det du skal. Jeg skal dele 5 tips nå som hjelper deg til å få jula i havn med energi og humør i behold. 

5 tips som hjelper deg i mål

1. Få oversikt

Det første tipset er å få oversikt over over hvilke oppgaver du skal gjøre slik at du kan lage en plan. Rydd plass til en rolig stund for deg selv og start med å ta en “hjernetømming” der du bare ramser opp alt du kommer på. Om du gjør det på en blokk, notatbok, i et word-dokument, google-dokument, en app på mobilen som wunderlist, one note eller evernote er ikke så nøye nå.

Skriv ned absolutt alt fra innkjøp av strømpebukse, gulvvask, gavepapir osv. Jeg bruker en kombinasjon av papirform og elektroniske hjelpemidler slik at jeg har tilgang til lister og gjøremål på mobil når jeg er ute på “oppdrag”.

Ta så og del oppgavene i ulike kategorier som julegaver og julekort, bakst, meny/matinnkjøp, husarbeid, opplevelser, julepynting eller andre kategorier du vil ha med. Kanskje du skal reise bort og trenger en pakkeliste? 

Sjekk fryseren og planlegg noen middager slik at du får tømt litt der. Sjekk skuffer og skap med tørrvarer Har du kanskje nok krydder fra i fjor til julekaker? Hva med servietter og lys. En oversikt her vil spare deg for penger og irriterende bomkjøp. 

Del det opp i mindre prosjekter

Hver kategori blir som et prosjekt med sjekkliste for hva som skal gjøres. Julegavelisten kan inneholde navn på alle som du skal kjøpe / ordne gave for, noter ned størrelser, hvor gamle de er eller annen info du trenger. Send meldinger og sjekk størrelser om du mangler det. Spør hva slags interesser barn og voksne har. Det er jo så koselig å få gi en gave som settes pris på!

Sett beløp du planlegger å bruke til hver og summer opp. Blir det mer enn du trodde, så juster ned eller finn andre gavetips. Vi skal ikke blakke oss på jula. 

Du trenger ikke å bruke hele listen hver dag for å se hva som må gjøres. Lag en dagsliste på maks 4-5 gjøremål for dagen, enten på kveld eller morgenen. 

Det er hjelper godt på å se 5 av 5 punkter ferdig utført når dagen er slutt, kontra en liste med masse gjøre mål igjen! 

Det som er lurt er å ta vare på den oversikten du lager deg i år til neste år. Slik får du en god start til neste jul og du har full oversikt over hva du gjorde forrige år.

"Ta vare på oversikten fra i år til neste år

2. Legg i kalenderen

Få oversikt i kalenderen din.

Legg inn frister og avtaler slik at du ser disse. Like viktig er det få oversikt over hvor mye tid som går vekk til avtaler du må delta på. Er det noe du må forberede før avtalene? Legg inn postens frist om du skal sende noe. Frist for å lage fotojulekalender om du skal det.

Ser du at kalenderen blir for full, så kjenn etter om du skal si nei til noe, eller droppe en aktivitet. Å si nei er å ta vare på deg selv slik at du kan ta vare på dine. 

Jeg har laget en egen Juleplanlegger som er super for å planlegge julen og den kan du lese mer om her.

3. Senk forventningene

Senk forventningene på hva du må gjøre. Det er koselig med 7 slag til jul, men det er ikke like koselig om det står igjen masse tørre julekaker i boksene i januar. Hvis du vet at det er 3 sorter julekaker som spises hos dere, så bak de 3 og dropp resten. 

Det samme gjelder julevasken, senk kravene. I gamle dager med mye fyring innom hus, dårlige vifter på kjøkkenet, trekkfulle vinduer og slikt så var behovet mye større for rundvask. Jeg tar julevasken som en litt grundigere vask enn den vanlige helgevasken, men vegger og tak blir ikke vasket her.

På kjøkkenet er et tips for eksempel å støvsuge bort mel og rusk fra skuffer. Da slipper du å ta ut alt, vaske og sette på plass. Tørk bort flekker på fronter og dører, og en lett vask i søppelskapet og kjøleskap om du rekker det. Mine favorittkluter til slike jobber er kluter fra Norwex* som er en super allroundklut som tar vekk fingermerker, fett og skitt med kun vann. 

Om du ikke har tid til masse rengjøring, så hopp over det med god samvittighet. De fleste av oss har mer enn nok å gjøre og du kan la storvasken vente til våren og sola er tilbake. For det jul blir det jammen meg likevel.

Hvis du en gang vil ta en skikkelig god ryddesjau på kjøkkenet ditt og trenger hjelp, så gi meg beskjed så skal jeg finne en ryddekonsulent i nærheten av deg. Bor du i Tromsø, så hjelper jeg gjerne deg og tar en prat - kontakt meg her.

4. Juks der du kan

Eller sagt på annen måte, gjør det enkelt der du kan. Med mer vett på baken så setter jeg nå stor pris på alt som forenkler hverdagen min. Det har vært nok av runder der jeg har vært kaputt når jula kom fordi jeg skulle “bare” og tenkte at jeg burde bare. Blir det himla mange “bare, bare” så går du tom for energi og tid, og alt blir bare stress og ikke gøy.

Det er helt ok å kjøpe ferdige julekaker hos bakeren. Eller ferdig pepperkakedeig, sauser, ferdig innpakka gavesett, strikka votter også videre. Julekalender ferdig med 24 ting som barna liker er supert og favoritten hos jentungen min i år. Fikk klar beskjed om at ho trengte ikke pakkekalender i år, og kjente jeg ble glad for det. 

Å handle på nett er et alternativ og helt greit å bruke. Er det travelt hos deg så er netthandel noe som kan gjøres fra sofaen og spare deg løpeturer i butikker som du kanskje ikke har tid eller krefter til. Du må gjøre det som passer deg best. Et godt alternativ med bøker og mye mer er f.eks Norli*.

Vær forberedt til salgsperioder som kommer frem mot jul. Har du oversikt over hva du skal kjøpe i julegaver så kan gjøre kupp her ved å få tak i gaver som du er ute etter. Men ikke la deg lure til å bruke masse penger på ting du ikke trenger.

Lag en plan og hold deg til den. For du har ikke spart penger uansett hvor mye avslag det er på gjenstanden, men du har brukt penger. Så la pengene gå til det som var planlagt.

Sett deg ned og ny

Det må ikke være en hjemmelaget pepperkakedeig for at det skal bli koselig.

5. Deleger

Nei, du må ikke gjøre alt alene eller på egenhånd. Be om hjelp og deleger. Få hjelp av barn, partner, byttehjelp med venninner til litt husvask eller baking. 

For eksempel: om du baker litt ekstra brune pinner til en venninne, så kan hun lage ekstra porsjon med kokosmakroner.

Så slipp andre til. Det blir mer enn bra nok gjort enda det ikke blir akkurat på din måte. Julestemning blir det likevel.


Kjenner du stresset banker litt på, så stopp og trekk pusten godt inn. Ja, helt ned i magen og pust godt sakte ut. Gjør det 3 ganger. Den lille øvelsen der er gull verdt. Blir du irritert fordi du ikke rekker å bake den siste sorten, så spør deg hva er det verste som kan skje om pepperkakehuset ikke blir laga. Er svaret “ikke noe særlig”, så bare dropp å lage det.  

Så senk skuldrene og kos deg med adventstida som står foran oss nå. For det blir jul likevel, uansett om dusjen er nyskrubba eller ikke. 

Riktig god jul når den tid kommer til deg og dine. 

Linker i teksten med en "*" er  reklamelinker. For Norwex er jeg selv stolt konsulent og bruker produktene daglig her i huset til rengjøring.

Leave a Comment: