9 ting å gi slipp på før nyttår

Et nytt år handler ikke bare om blanke ark og nye fargestifter, men også erfaringer vi har gjort oss i året som har gått. 

Sett av tid nå for å reflektere over året som har gått. Hva har gått bra og hva har gått dårlig? Pass på at du tar for deg hele året og ikke bare siste delen som er friskt i minne. 

Er det noe du skal du gi slipp på før du går inn i ett nytt år?

Hva gikk bra i året som gikk?

Bruk en stille stund for å vurdere hva du vil la ligge igjen i det gamle året.

Jeg må ærlig innrømme at hvis jeg kun ser på hva jeg fikk gjort på slutten av 2019-året med Ryddemagi, så hadde jeg kjent meg ganske mislykka og tenkt at 2018 var et drittår. Slik var det jo ikke, men mer om det lenger ned.

Jeg vil heller skape rom for det som skal komme i det nye året. Og uten en bevisstgjøring av hva som ikke fungerer, så tar du fort med meg deg gamle tanker & vaner inn i det nye året. Du vil jakte på nye mål, uten suksess – fordi du gjør det på akkurat samme måte som i fjor.

«The definition of insanity is doing the same thing over and over again, and expecting different results.» – Albert Einstein

Så jeg lagde en liste over 9 ting du bør vurdere å gi slipp på før du går inn i det nye året…

Frykten for å ikke nå målene dine

De fleste føler seg motivert i starten av et nytt år med spenning og glede rundt nye mål som er satt. Etter hvert er det lett å begynne å tvile. Du sier til deg selv at det aldri vil gå bra, det er ikke noe vits, du begynner å finne på unnskyldninger for å ikke gjennomføre.

Vi tviler fort på om vi vil klare å nå et mål som ligger langt frem i tid. Fokuser heller på kortsiktige mål. Bryt det langsiktige målet ned i mindre deler. Dag for dag, uke for uke, måned for måned. Feire det du oppnår. Juster mål som du ser er urealistiske. Husk at tilbakeslag er midlertidige, men erfaring du tar med deg har du for alltid.

Å være travel hele tiden

Å være travel hele tiden er ikke det samme som å være dyktig eller effektiv. Pauser er viktig for både kropp og sinn. Jobbe i roligere tempo likeså. Det er helt ok om ting tar litt lenger tid! Mitt 2018 har vært travelt hele tiden, og det kom ikke annet ut av det enn at jeg var dausliten når desember kom. Alt av julebakst ble kansellert, men jul ble det likevel. En fin jul.

Likevel så har jeg lært at å stresse meg gjennom året, vil bare gi meg en ny, sliten desember uten lyst og ork til å gjøre det jeg vil. Jeg må ikke bake for at det skal bli jul, men jeg har lyst til å ha overskudd til å gjøre det om jeg vil. 

Dårlige forbruksvaner

Er det tomt på kontoen før lønn hver måned? Har du oversikt over hva du bruker penger til? Har du gjeld som irriterer deg og hindrer deg i å leve det livet du vil? Bruk tid nå på å sjekke hva du faktisk bruker penger til. De fleste nettbanker gir deg oversikt over hva du bruker penger til på enkel måte.

Lag et budsjett og sett av penger til sparing hver måned. Penger gjør deg ikke lykkelig til syvende og sist, men dårlig økonomi kan gjøre deg ulykkelig. Vil du lese mer om dette temaet så ta en titt på bloggen til Pengesnakk | en blogg om sparing. Det er aldri for sent å endre vaner, heller ikke de økonomiske.

Et sted hvor de fleste av oss kan spare penger er på innkjøp av mat. Tips for planlegging av ukemeny finner du her.

Og ikke minst – start nyåret med bevisste valg på hva du velger å bruke penger på. Har du noen områder i livet ditt hvor det kunne passe med en innkjøpsstopp en tid? Jeg har sett mange kjøkken med nok te til å holde alle i huset med 2 kopper te hver dag i 3 måneder, og likevel så havner det en pakke ny pakke med te i handlekurven hver uke.

Har du en shoppingvane du kan gi slipp på?

Erstatt dårlige vaner med nye vaner som gir deg det livet du vil ha.

Kvitt deg med perfeksjonisten 

Visste du at det er altfor mange spennende bøker, fine bilder og gode ideer som aldri blir tilgjengelig for resten av verden? Fordi den som skriver boken mener den er ikke perfekt, og da er det like greit å ikke sende inn manuskriptet. Jeg sier glem det perfekte, gå for perfekt nok. Hadde min gamle perfeksjonist fått bestemme, så hadde aldri dette innlegget blitt publisert.

Så kjenn etter hos deg selv, hvilke tanker er det som hindrer deg fra å gjøre det du vil? Blir det ikke bra nok? Hvem sier at det ikke er bra nok? Perfeksjonisten? Sistnevnte må du ikke høre på for det er en bremsekloss for mange av oss.

Behovet for å ha kontroll

Stress oppstår når du føler du ikke har kontroll. Så gi slipp på det at du må ha kontroll på alt. Det meste i livet har du ikke kontroll på likevel. Det er helt utenfor din rekkevidde å ha kontroll på alt som skjer i fremtiden. Det eneste du kan ha kontroll på er hvordan du skal reagere på situasjoner som oppstår.

Det aller meste går helt fint likevel så la behovet for å ha kontroll vike i 2019. Det blir lettere med øvelse, jeg lover.

Ikke tenk at alt er svart eller hvitt

For det er det ikke. I mellom disse ytterpunktene så er det en haug med gråtoner som er like vakre og like sanne. Så om ting ikke blir akkurat som du planla eller forventa, så kan det bli like bra for det – og ofte enda bedre. Det er ikke bare en rett måte å se verden på. 

Vær åpen og nysgjerrig for nye tanker og ideer. Prøv og legg til side fastlåste tankemønstre og se hva verden har å tilby deg. Det er ofte da magien skjer.

Ikke kritiser deg selv for hva du ikke oppnådde

På slutten av året så kjente jeg på følelsen av å ikke ha klart noe i 2018 med Ryddemagi. Det var flere mål som ikke var nådd og siste måneden så ble lite gjort. Men når jeg løftet blikket fra «stakkars meg»-grøfta, så ble jeg minnet på innsatsen min. Mellom annet så har jeg planlagt, produsert, solgt og gjennomført 2 runder med nettbasert ryddekurs med en gjeng fantastiske mennesker.

Jeg har gjennomført 2 ryddeutfordringer for flere hundre mennesker på e-post og messenger, gjennomført livesendinger, endra design på nettsiden min på egenhånd. All aktivitet har gjort at antall følgere er økt betydelig.

Så jeg har gjort har all grunn til å være fornøyd med hva jeg fikk gjort ut i fra mine forutsetninger! Ryddemagi er ennå ikke stort nok til at jeg kan leve av kun det, så derfor har jeg vanlig jobb på dagtid. Og det er klart, skal jeg først jobbe fulltid på dagen, så begrenser det seg hvor mye jeg kan få gjort på kvelder og i helger.

Så i løpet av høsten måtte jeg erkjenne at jeg var ganske enkelt for sliten. Alt ble et ork, og dermed så ble lite eller ingenting gjort. Men opplevelsen har gitt meg masse god læring som jeg tar med videre i 2019.

Kvitt deg med rot 

Fysisk rot kan påvirke i stor grad hvordan vi føler oss. Hvis hjemmet ditt er stappfullt av gjenstander du ikke trenger mer, så vurder å gjøre noe med det. Få det solgt, gitt bort eller send det du kan til gjenbruk/resirkulering.

Å rydde et hus tar mer enn en dag, men ta et valg før du går inn i 2019. Hvorfor skal du beholde mange klær som du verken liker eller går med? Det vil hjelpe deg å mentalt at du får ryddet opp i det fysiske rotet du omgir deg med. Velg å gå fra rot og kaos til ro og harmoni i 2019.

Snakke negativt om deg selv

Hvis du går rundt og sier til deg selv at du «aldri klarer det» så øker sjansen for at du ikke klarer det ganske så dramatisk. Måten du tenker på, tankesettet ditt, har mye å si for om du gjennomfører de planene du har satt deg. Tror du Marit Bjørgen ble så god på ski ved å si «du klarer aldri å ta OL-gull» til seg selv?

 

Finn dine negative setninger som du sier til deg selv og legg de igjen her i 2018. Finn noen godsetninger som du heller kan si.

For husk det, kjære leser. Vi er alle unike og vi har alle noe som vi kan bidra med. En av mine inspiratorer Marie Forleo, sier det så godt og disse ordene sier jeg til meg selv hver gang jeg tviler på om det jeg gjør er viktig og riktig.

«The world needs that special gift that only you have» – Marie Forleo

Med det så ønsker jeg deg en riktig god start på det nye året! ​

Setter stor pris på å høre fra deg, og om du vil dele så blir jeg takknemlig.

PS: Les også mitt innlegg «9 spørsmål som gir deg en ryddig start på året»

Leave a Comment:

2 comments
Add Your Reply