9 tips for en ryddig gang

Endelig hjemme etter en lang dag på jobb. Du er sliten, barna er slitne og du vet det gjelder å få satt i gang middagen snarest. Eldstemann skal avgårde på trening om 30 minutter.

Du åpner døra, og blir møtt av ting overalt. Det flyter med sko på gulvet, det ligger post og reklame fra flere dager på kommoden, to mobilladere, skrujern og skruer ligger henslengt på benken, et badmintonsett som ikke har vært brukt på 9  måneder er så vidt synlig bak en jakke. Støvsugeren samler støv i en krok for den kom ikke lenger enn hit. 

På gulvet ligger det hansker og skjerf etter at dere i hui og hast leita etter de grønne vottene i dag morges. Knaggrekka med 5 knagger og 12 jakker truer med å falle ned på gulvet på grunn av tyngden.

Du sukker og går inn, sparker av deg skoene – jakka følger med inn på kjøkkenet. Det er jo ikke vits å henge den fra seg i rotet i gangen.

Har du opplevd at det gode humøret bare rant vekk når du åpnet døra?

Dette er nok overdrevet, men kanskje du kjenner deg igjen i noe av det. Det som er sikkert er at vi får en helt annen følelse når vi blir møtt med en ryddig gang, kontra det å møte et kaos. Gangen er det som skaper førsteinntrykket av hjemmet vårt.

Hadde gangen kunnet snakke, så tror jeg den hadde sagt at den følte seg overarbeida og oversett til tider!

Det sies at gangen er husets hals. Her kommer vi inn, og her går vi ut. Akkurat som pusten vår. Pusten går inn og ut, og trenger åpne kanaler for å strømme fritt. Det samme gjør gangen slik at energien kan flyte fritt.

En gang skal tåle så mye. Mye trafikk, mye klesplagg, mye tilbehør som skjerf og luer, og mengder sko av ymse slag skal ha plass. I tillegg skal gangen tåle skitt og fuktighet som vi drar med oss inn. 

Det blir ofte mye sko...

Litt hverdagsrot er ikke et problem

Litt hverdagsrot er ikke noe problem. Men er det kaos der hver dag, så vil vi merke det etterhvert. Så hva kan du gjøre for å skape en gang med mer orden og bedre energiflyt på en rask måte? 

Her er 9 tips for som kan hjelpe deg å få en ryddigere gang uten at det tar for mye tid eller penger: 

9 TIPS TIL EN RYDDIG GANG

  1. Tøm gangen og sorter grundig Gi vekk alt som dere ikke bruker, passer eller liker. Det er garantert andre som kan bruke jakka du ikke bruker. 
  2. Få bort alt som ikke skal være i gangen. Du trenger ikke oppbevare ytterjakker for hele året her. Har du liten plass, så pakk vekk det som ikke behøves hele året. Verktøy trenger du ikke å ha her, heller ikke utstyr for rengjøring.
  3. Ha NOK plass til skoene. Bruk høyda fra gulv til tak. De fleste undervurderer antall sko som skal lagres. I snitt har vi 12 par hver (5 personer x 12 = 60 par sko). Bruk gjerne trådhyller fra Elfa, de tåler fukt og skitt. Obs Bygg og andre kjører titt og ofte 40-50% rabatt på alt av Elfa-deler. Alternativer er Biltema, Clas Ohlson, Jula og Ikea. Pensko kan være på soverommet om det ikke blir plass i gangen.
  4. Gi alt en fast plass. Både for alle gjenstander og personer i familien. Har barna egne skuffer/hyller og knagger i en passe høyde, så er det lett for de å sette på plass sko og sykkelhjelm når de kommer hjem. Merk skuffene og hyllene som tilhører barna.
  5. Bruk multifunksjonelle møbler. For eksempel en sittebenk som har skuffer til hansker og skjerf eller hyller for sko.
  6. Bruk veggene.  Sørg for nok knagger og et fast sted hvor du kan legge de små tingene fra deg på. En liten hylle, eller en skål på kommoden kan prøves ut. 
  7. Legg til rette for at støv og skit stopper ved inngangsdøra. På utsida en matte eller rist, med mulighet for å koste og trampe smuss av seg. Innenfor, bruk en matte med høyt smussopptak og som tåler fukt og slitasje.
  8. Oppbevar mest mulig i skap og skuffer. Det gir et ryddig inntrykk og forenkler renholdet. Renhold tar ofte tid fordi vi må rydde først! Trives du med åpne løsninger, så ha nok knagger, hyller, kurver og bokser som gjør det enkelt så samle det som høres sammen uten at det blir kaos og uoversiktlig.
  9. Bor du med andre? Gå foran som et godt eksempel og minne de andre på jakka osv på en hyggelig måte.  

De andre gjør som du gjør, ikke som du maser om

En god matte stopper skiten

Elsker matta fra Heymat - norsk design som tar vare på hjemmet ditt

Håper disse tipsene ga deg inspirasjon og gnist til å gjøre en innsats i gangen din. Litt innsats vil det kreve av deg, men effekten du vil oppleve gjør det verdt innsatsen. Jeg lover! 

Har du kommentarer, spørsmål eller andre tilbakemeldinger - hør gjerne av deg!

Vil du lese bloggen om 9 spørsmål som hjelper deg til endring - sjekk her.

Leave a Comment:

Vis knapper
Skjul deleknapper