Barnerom – organisere klær

Å få barn er en stor glede men det kommer med utfordringer også. En av de er å få organisert klær på barnerommet på en måte som fungerer.  

Kanskje har du blitt irritert når du åpner skuffa med topper til jentungen på 6 år, for der er det fullstendig kaos? Stadig vekk maser hun «hvor et t-skjorta med LOL Suprise?». Du har jo sett den i forrige uke, men hvor er den nå? 

Kanskje du som meg har funnet igjen nydelige babytøy nederst i skuffa og nå var tøyet blitt for lite? Før dere i det hele tatt hadde fått brukt det. Her får du tips til hvordan du kan organisere klær på barnerommet og unngå slike opplevelser. 

Hvor mye klær og hvordan lagre klærne til barna våre?

Hvorfor blir det kaos på barnerommet?

Det er to grunner som gjør at det blir kaos og vanskelig å organisere klær på barnerommet. Grunn nummer 1 er det er altfor mange gjenstander samlet inne på og ofte et lite rom. Den andre årsaken er at vi velger møbler som ikke tar hensyn til hva som skal lagres på rommet, det vil si at vi organiserer for dårlig. 

Men uten tvil, den største årsaken til rot på et barnerom er antall gjenstander som befinner seg på rommet! Gjenstandene er både klær og leker, og i dette innlegget tar jeg for meg området klær klær. Leker vil jeg ta for meg i et senere innlegg.

Du lager rot på barnerommet og ikke barnet

Kanskje litt ufint sagt, men vi må kalle en spade for en spade. Det er vi voksne som i fra barna er små har fylt opp rommet deres med klær og leker. Vi har vært flinke til å ta gjenstander inn på rommet og ikke så flinke til å ta gjenstander ut fra rommet.

Det er vi som voksen som er ansvarlig for å skape organisering som fungerer. Vi kan ikke bare si til et barn "rydd rommet ditt", vi må først vise hvordan det skal gjøres. 

Det fine er at det er mulig å gjøre noe med det. 

Vi kjøper for mye klær til barnetFoto: AdobeStock

Kaos med barnas klær fordi...

Det sies at å få barn øker antall gjenstander i boligen kraftig! Det oppdaget jeg fort stemte når jeg ble mamma. Jeg hadde grei oversikt over egne klær i en travel hverdag, men nå ble det enda mer å passe på.

Dobbelt så mye å ha oversikt over, og det ble ikke så enkelt som forventet. Jeg mista oversikt og brukte mye tid på leting. Altfor mye tid.

Det var to ting som slo meg.

  • Antall klær som behøves til et barn som vokser er ikke så stort som vi tror.
  • Lagring av klær i en stabel gjorde at jeg kun hadde oversikt over de øverste lagene med klær = dårlig oversikt.

Det viste seg at vi brukte kun de 2-3 øverste lagene med klær i skuffene hennes for det var det vi så i en hektisk hverdag. Resultat var at over 50% av klærne ble sjelden eller aldri brukt fordi de ikke var synlige.

Nydelige klær som vi aldri rakk å bruke i særlig grad fordi jeg ikke hadde oversikt. Skulle jentungen selv finne en topp i skuffa, så ble det rotete i skuffa etter at hun var ferdig med å lete uansett hvor forsiktig hun var.

Foto: privat

Slik kan du organisere klær på barnerommet

Kanskje du har organisert klær som du alltid ha gjort, med pene stabler av klær. Det ser pent ut, men det har en bakside.

Vertikal lagring fungerer best

Jeg så lyset i 2016 i form av en rosa bok – Magisk opprydding av Marie Kondo. Hennes enkle konmari-metode tok verden med storm da den kom ut. Først endret jeg til vertikal lagring hos meg selv og så hos jentungen. 

Prinsippet er enkelt, tøm skuffer og skap, sorter (gi bort, beholde, selge), brett alle klær sammen til firkanter som passer med høyde/bredde på skuff, og lagre alle plaggene vertikalt. Klær som gir glede (spark joy i følge Marie Kondo) beholder du. Klær du ikke trenger mer, takker du for følget og sender videre.

Halleluja og takk skal du ha – full oversikt på en – to - tre. Du ser plutselig hvor mange t-skjorter, singleter, topper, tightser, truser, sokker barnet ditt har og hvor hvert plagg er. Barnet får god oversikt, og tas en genser opp så blir det ikke fullt kaos i skuffa.

Her kan det hende noen kanskje fnyser litt og sier at de har ikke tid til å brette bukser og gensere på en ny måte som tar lengre tid. Nei vel, men tid til å lete etter klær hver morgen – det har du? Måten jeg bretter klær på har endret seg litt, men det tar ikke lengre tid når metoden er innøvd. Siden dette gir meg både harmoni og oversikt i skuffene, så sier jeg «ja takk».

Strømpebuksene fikk også ny «brettemetode» og slapp å bli snurpa sammen mer. Du bretter den dobbelt, så ruller du den som en kanelsnurr og lagrer på høykant i en boks slik at holder seg samlet. 

Inndeling i soner må til

Inndeling i skuffer er alfa omega når du lagrer klær vertikalt. Det er for å støtte klærne og skille mellom for eksempel singlet og gensere. Hva du deler skuffene opp med er ikke så nøye. Jeg har brukt bokser og kurver fra Nille, Søstrene Grene, Obs, Europris, Ikea og tomme skoesker og mye annet. Esker kan du lett pynte litt opp med kontaktpapir om du vil.

Det finnes også inndeler for skuffer å få kjøpt på nettet og utvalget er stort! Amazon har godt utvalg og ikke minst Container Store har mye fint. 

Ikea som jeg nevnte har mye forskjellig for å organisere i skuffer, som serien Skubb og den nye Stuk. Bor du ikke i nærheten, så har du mulighet til å bestille mye via nett og få tilsendt. Hvis du vil lage skuffeinndelere selv i kartong, mosegummi, tynne isoporplater eller andre ting du har for hånden - så fins det masse videoer på YouTube som du kan sjekke ut.

Du finner videoer på youtube enkelt ved å søke på draw dividers. Mange lager vegger i papp og dekker til med farget papir. Eller de bruker mosegummi (funky foam) kan brukes til vegger og selges m.a hos Panduro, og tynne isoporplater (6mm) finner du hos ulike byggforretninger.

Annonse - Husk å merke klær og andre eiendeler med merkelapper så du ikke mister det du ikke vil miste. Jeg har brukt navnelapper fra Askeladden siden jentungen var liten og er veldig fornøyd med disse.

Dagens barn har for mye klær

Jeg tror at en av årsakene til at barna har for mye klær er at vi voksne vet rett og slett ikke hvor mye barnet har. Mangel på oversikt gjør at vi stadig vekk kjøper inn flere av det de har nok av. De vokser så fort at tiden hvert plagg kan brukes begrenses naturlig av veksten til barna.

Vi gjør barna en bjørnetjeneste ved å stappe skap og skuffer så fulle av klær at de ikke klarer å velge. Om utvalget også er en blanding av klær de ikke trives med, klær som ikke passer, sesongtøy – så blir det en stressfaktor for barna å finne klær.

Det neste jeg skal si vil kanskje irritere noen, men la gå. Grunnen til at du ikke klarer å redusere antall klær på barnerommet er fordi du ikke vil, ikke fordi du ikke kan. Den mest vanlige unnskyldningen for å la barna ha for mye klær i skap og skuffer er å si «jeg klarer ikke å kvitte meg med klær som passer».

Hvis du fikk valget mellom å gi slipp på et par poser med barneklær, eller gi fra deg for eksempel bilen så ville du gitt fra deg et par poser med barneklær. Lett som bare det. Vi gjemmer oss ofte bak at vi ikke klarer det for å slippe å gjøre noe med det.

Oversikt og ordren gir glade barn

Foto: Adobe Stock

Frykten stopper oss

Noen har nok også en frykt for å at det skal bli for lite klær igjen. Men det vet du jo ikke før du har prøvd, ikke sant? En treåring trenger ikke 20 stykker av hvert klesplagg, det er faktisk nok med 7-10 og kanskje mindre antall i for eksempel pyjamaser. Alder vil spille inn her, og hvor aktive barna er ute for eksempel. 

Hvis du er skeptisk, så utfordrer jeg det til å ta en liten test hjemme hos deg selv. Fjern for en 30 dagers periode 50% av kjolene, tightsene, toppene til barnet ditt og sett bremsen på egne innkjøp til barnet(a).

Svaret og resultatet for hver enkelt vil nok variere, men det er derfor vi tester ut.  Om du føler deg overveldet av synet som møter deg når du åpner ditt fulle klesskap, så tenk hva barna må føle når de åpner sitt skap.

Organisering av barnas klær

Tilbake til litt mer om organisering av barnerommet. Alt som skal være på rommet må ha et hjem, det vil si en fast plass. Systemet må være så enkelt at 2-åringen enkelt er med og legger på plass. Du må ha plass til å organisere både leker og klær.

Sett deg gjerne på gulvet på barnerommet og ta en titt rundt deg. Knagger, er det nok av de – og hvilken høyde skal det være på de. Hvordan er klær lagret per i dag. Om det ikke fungerer, kan noe enkelt gjøres?

Har du skap med hyller, så kan du sette bokser i hyllene om du ønsker å prøve vertikal lagring av klær. Det er lett å tenke at dette går ikke hos meg siden jeg ikke har skuffer. Fokuser på hva du kan gjøre – som å sette bokser i hylla, bruke en kommode eller se om du kan bytte en hylleplate med en skuff på skinner. Elfa som selges mange steder selger løse skuffer med skinner.

Funksjonelle møbler

I et klesskap hvor du ha en hengeavdeling øverst, kan du sette inn en mindre kommode i bunnen av skapet.

Eller en skuffeinnsats som du for eksempel kan kjøpe hos Jysk som du ser på bildet her. 

Det er utrolig praktisk å utnytte plass under hengeklær på denne måten. Spesielt om du har typen klesskap som til høyre. 

Det gir det en mye bedre utnyttelse av skapet enn at det er mye luftrom som ikke kan benyttes til lagring.  

Sett en kommode i skapet

Bildet fra Jysk. Delt med tillatelse. 

I 2012 så bygde vi vår første variant av skuffer under senga til jentungen. Det er forresten noe av det mest geniale jeg og samboer min har gjort! Om du bygger oppbevaringsmoduler under senga så får du masse ekstra oppbevaringsplass på et lite rom.

Det kan ordnes ved å bruke kjøkkenmoduler, bademoduler, kommoder som base og så en enkel platting/ramme opp på der som madrassen skal ligge på. Skal du lage noe lignende, så tenk over hva som skal lagres i skuffene (klær, tegne saker, store eller små leker) slik at du velger riktig høyde til bruken av skuffene. Vurder om det skal lages en trapp eller stige for å komme opp.

Våre moduler under senga har vi kjøpt hos Kvik, god pris og rask levering – og siste varianten ser du bilde av under her. Den består av baderommoduler, 2 moduler på 60 cm og en på 80 cm bredde, totalt 200 cm i lengde.

Skal du planlegge en slik ordning under en seng, så er det bare å finne penn og papir og leke med ulike løsninger. Hent gjerne inspirasjon fra pinterest og instagram. Det er så mye kreativitet der ute!

Disse skuffene har vi brukt i årenes løp brukt til både klær og leker. 

Ekstra oppbevaring på små rom

Foto: Privat bilde av sengen vi lagde til jentungen sommeren 2021. Dette var tredje versjon med akkurat de samme skuffene. Behovet endrer seg med alder på et barnerom, men skuffene er med hele tiden. Det er så gull med ekstra oppbevaring på små soverom! 

Sortering og organisering

Sorter alt tøyet i overdeler, og underdeler, og de små tingene (sokker, undertøy, badetøy) for seg. Har du en kommode, så tar du bukser og slikt nederst, så overdele og øverst de små tingene. Skal du henge en del klær, så vurder å få satt stanga i en høyde som gjør at barnet rekker opp. Merk skap og skuffer gjerne med lapper eller bilder for å vise hva som skal hvor. Er dere flere som legger på plass tøy, så er merking ekstra lurt.

En av de store utfordringene er lagring av arva tøy og sesongtøy. Bruk det øverste hyllene som aldri kan brukes til noe fornuftig for dette. Er det dårlig med plass på barnerommet så legg det i en bod i kasser som er merket godt – og legg det en påminnelse i kalenderen din slik at du husker å sjekke arva tøy tidsnok.

Det vil alltid dukke opp noe klær, spesielt fra babytida som du ikke ønsker å kvitte deg. Disse klærne som har en spesiell affeksjonsverdi kan du samle i en egen minnekasse. Pass på at ikke fukt vil være en fare for klærne da det kan ødelegge de. Gi deg selv rammer for hva du kan samle på for hvert barn. Å ha fysiske grenser som en kasse per barn kan være lurt slik at du gir deg selv grenser for hvor mye det er greit å samle på.

Før du starter...

Men en ting er utrolig viktig før du begynner å rydde opp i barna sine klær. Rydd først opp i dine egne. Har du ikke gjort det ennå, så gjør det først. Du tenker kanskje at du gjør det etterpå?

Gjør dine klær først slik at du er en god veiviser til dine barn. Fortell hvorfor du rydder og sorterer klærne dine, hvor godt det er med mindre i skapet slik at du kun fyller skapet ditt med klær du liker, bruker og som passer deg.

Om du vil dele denne med andre så blir jeg veldig glad! 

Takk for at du leste så langt. 

Leave a Comment:

2 comments
Add Your Reply