Finn ditt hvorfor og du vil klare det!

Vil du lykkes med ryddinga? Da må du ha en klart tanke om hvorfor du skal gjøre denne jobben. For det er jo en ganske tøff jobb du bestemmer deg for om du tenker å rydde i hele huset! På toppen av det hele tenker du kanskje at du samtidig skal innføre noen gode vaner. For å ha det klart, dette krever mer enn halvhjerta innsats. Uten å kjenne ditt hvorfor så er det stor sjanse for at du ikke fullfører.

Mangler du din grunn, så blir du værende der du er

Hvis grunnen din for å gjøre det ikke er sterk nok så blir du værende der du er

Jeg snakker av egne erfaringer og ut i fra andres erfaringer. Og dette gjelder ikke bare rydding. Det gjelder der meste i livet. For å endre noe så må det innsats og fokus til, det vet vi. Enda så mye vi vil, så stopper det opp for mange oss. Det er til syvende og siste behageligere å være der vi er akkurat nå, enn å ta jobben som skaper endringer. 

Så skal du gjennomføre en større ryddeprosess så må grunnen til å rydde være sterkere og telle mer enn å la være! Du må rett og slett ha en kraft som trekker deg frem, også når det er tungt. Nemlig ditt hvorfor og det blir motivasjonen din. Jeg mener ikke at du trenger en råsterk viljestyrke for å klare det, men du må være sta nok. God gammeldags standhaftighet. For jobben vil være kjedelig og det kan være tungt. Da trenger du motivasjonen klar slik at du gjør innsatsen som kreves. Pauser er ikke farlige, de er helt nødvendige. Det viktige er å la pausen være en pause, og la den bli et stopp.

Finne ditt hvorfor

Så hvorfor skal Kari rydde opp i hjemmet sitt? Hva vil motivere akkurat deg i en slik prosess? For å finne det må du ta deg tid til å kjenne etter. Se litt innover, se litt tilbake, og så fremover. Hvorfor i all verden skal du utsette deg for dette?

Så ta et ark, en bok hva som helst og skriv du ned grunner for at du vil rydde opp hjemme.

Tenk på fordeler som mindre stress om morgenen, bedre økonomi, mindre frustrasjon. Tenk hvilket på forbilde du vil være for de rundt deg. Har du barn, så er vi rollemodeller for barna våre – hele tida. 24/7. De gjør ikke som du sier, de gjør som du gjør.

Vil du oppleve mindre frustrasjon i valg av klær? Er det en hobby som du vil ta frem fra glemselen, og rydde plass til? Har du som mål å lage en lesekrok?

Det er like mange grunner som det er mennesker, så du må kjenne etter hos deg hva som betyr mest. Finn dine tre «hvorfor» som betyr mest for deg og skriv de ned. Hva vil det gi deg å få det ryddig? Skjer det noe med deg mentalt eller fysisk? Vet det høres rart ut, men flere av mine kunder nevner at de føler seg lettere når huset er tømt for mye «husafyll» (som ho Synnøve sier J).

Gjennom å finne ditt hvorfor så finner du ditt mål. Hvorfor skal du rydde opp? Er det mer tid med barna og mindre tid på rydding. Er det mer penger til overs og mindre på shopping. Kjenn etter hva som betyr mest for deg.

"When your WHY is big enough - you will find your HOW." - ukjent

Målet for ditt hjem

Med dine hvorfor så kan du lage en setning som beskriver når du er i mål med ryddeprosessen i hjemmet ditt. For blir det for diffust når vi skal være ferdig, så er det lett å gi opp.  Følelsen av å aldri komme i mål er drepende for motivasjonen.

For eksempel:

Huset mitt er perfekt nok når jeg bruker maks 10 minutter hver dag og det ser flott ut.

Jeg har ryddet nok når jeg har redusert antall ting med ca 30%

Jeg har ryddet nok når jeg vet hvor alt er plassert.

Husk at mål er ikke hugget i stein. Kanskje du først velger å kvitte deg med 30%. Så er du der, men så kjenner du at du vil videre. Du vil ha bort mer ting! Da kan du endre målet ditt. Så ikke vær redd for å skrive noe ned nå fordi du tenker at «jammen, tenk om jeg… en gang i fremtiden». Idrettsutøvere endrer både plan og mål hele tiden, og det kan du og. Evaluere og justere.

Fordi hva som er viktig for deg kan endre seg underveis. Å rydde opp hjemme er som å skrelle en løk. For hvert lag med rot du fjerner, så vil du bli bedre kjent med deg selv og dine verdier.

Så om du tenker at du skal gjennomføre en opprydding i hjemmet ditt, så ta deg tid til å finne ditt hvorfor og ditt mål. Slik kan du gi deg selv den beste starten du kan få. I ryddekurset Skap din egen ryddemagi så er dette fokus i modul 1, forberedelsefasen. Jeg mener dette er den viktigste uka kursdeltakerne går gjennom. De som tar denne delen seriøst, er de som kommer i mål. Så du, ikke vær den som tar lett på det og tenk at du det går sikkert bra.

Neste innlegg kommer i påsken, og da skal jeg ta for meg neste fase som henger sammen med denne delen som is og sjokoladesaus!  

Ikke kritiser deg selv for hva du ikke oppnådde

På slutten av året så kjente jeg på følelsen av å ikke ha klart noe i 2018 med Ryddemagi. Det var flere mål som ikke var nådd og siste måneden så ble lite gjort. Men når jeg løftet blikket fra «stakkars meg»-grøfta, så ble jeg minnet på innsatsen min. Mellom annet så har jeg planlagt, produsert, solgt og gjennomført 2 runder med nettbasert ryddekurs med en gjeng fantastiske mennesker.

Jeg har gjennomført 2 ryddeutfordringer for flere hundre mennesker på e-post og messenger, gjennomført livesendinger, endra design på nettsiden min på egenhånd. All aktivitet har gjort at antall følgere er økt betydelig.

Så jeg har gjort har all grunn til å være fornøyd med hva jeg fikk gjort ut i fra mine forutsetninger! Ryddemagi er ennå ikke stort nok til at jeg kan leve av kun det, så derfor har jeg vanlig jobb på dagtid. Og det er klart, skal jeg først jobbe fulltid på dagen, så begrenser det seg hvor mye jeg kan få gjort på kvelder og i helger.

Så i løpet av høsten måtte jeg erkjenne at jeg var ganske enkelt for sliten. Alt ble et ork, og dermed så ble lite eller ingenting gjort. Men opplevelsen har gitt meg masse god læring som jeg tar med videre i 2019.

Kvitt deg med rot 

Fysisk rot kan påvirke i stor grad hvordan vi føler oss. Hvis hjemmet ditt er stappfullt av gjenstander du ikke trenger mer, så vurder å gjøre noe med det. Få det solgt, gitt bort eller send det du kan til gjenbruk/resirkulering.

Å rydde et hus tar mer enn en dag, men ta et valg før du går inn i 2019. Hvorfor skal du beholde mange klær som du verken liker eller går med? Det vil hjelpe deg å mentalt at du får ryddet opp i det fysiske rotet du omgir deg med. Velg å gå fra rot og kaos til ro og harmoni i 2019.

PS: setter stor pris på å høre fra deg, og om du vil dele så blir jeg takknemlig.

Leave a Comment: