12 årsaker til at det aldri blir ryddig

Tenker du at det blir aldri ryddig, uansett hva du gjør?

Jeg har undret på dette opp i gjennom årene og prøvd mange metoder for å være ajour med ryddinga. Har lest flere artikler og bøker, sett på filmer og tv-program om å få et ryddig hjem og hvordan organisere i hjemmet. Og ikke minst rydda, og rydda og rydda....Sikkert brukt noen måneder av livet mitt allerede på rydding. Hvorfor er det slik at noen lykkes med å holde det ryddig, men ikke andre? 

Jeg har funnet 12 årsaker (sikkert flere der ute!) til det ikke blir ryddig. Jeg håper at du kan finne en årsak her til hvorfor det ikke blir ryddig hos deg. Å bli klar over årsaken til et problem, er en god start til å finne ut hvilke muligheter du har til å få gjort noe med det.

Er du lei av å rydde?

Du rydder og rydder, men rotet kommer alltid tilbake.

Mine 12 tanker om hvorfor det aldri blir ryddig

Først litt om «rot». Det er et anerkjent faktum at med orden rundt oss, så vil kroppen og vårt sinn være bedre i stand til å nyte øyeblikket og slappe av. Det igjen vil si at vi gir kroppen og sinnet vårt mulighet til å lade opp etter hektiske dager med jobb, barn, dugnader, treninger, møter, avtaler og ulike forventninger til at vi skal bidra her og der.

Om vi omgir oss med masse rot som vi ser hele tiden så vil hjernen bruke mye energi på det. Ikke undervurder hvor mye energi som går til negative tanker, og du blir sliten av å tenke negative tanker hele tiden.

Jeg må bare informere om at når jeg bruker ordet kaste – så betyr det å gi bort, selge eller kaste/resirkulere.

Tanker som surrer rundt i hodet i løpet av en kveld kan være:

  • Uff, skulle ha bretta sammen de klærne som ligger på vaskerommet… Orker ikke..
  • Skulle ha laga noe godt til kvelds, kjøkkenet er så rotete at jeg orker ikke for da må jeg rydde først.
  • Håper det ikke ringer på døra for det blir bare dritflaut om noen kommer inn her nå!

Vi kan glatt plusse på titalls flere eksempler. Du ser fort at du bruker mye tid og energi på å tenke på rotet, uten at rotet forsvinner. Ikke et reklameblad er puttet i papirsøpla engang, men du siger sammen i sofaen fordi tankene om rot har slått deg ut.

Noen personer vil nok også påstå at de ikke legger merke til rotet sitt, men innerst inne så tror jeg nok de ser det. For å si det sånn, har du lest så langt så har du i alle fall sett ditt rotet i ditt hjem.

Eller du kanskje ser rotet til noen du er glad i og ikke helt vet hvordan du skal hjelpe.

Nok om det, la oss se på hvorfor vi ikke finner ryddemagi i hjemmene våre. Det som er bra er at om vi har hatt det rotete i 20 år, så spiller det ingen rolle. Ryddemagi er oppnåelig hos oss alle, uansett årsak til at rot har oppstått.  

Du får det ikke ryddig hjemme fordi....

#1 - Du vet ikke hvordan hjemmet ditt ser ut når det er ryddig

Har det vært rotete i mange år, så vet du rett og slett ikke lenger hvordan det ser ut når det er orden og harmoni i hjemmet ditt. Hvis du ikke vet hvor du skal, det vil si hva som er MÅLET (et ryddig hjem) - så er det jammen ikke lett å vite veien dit heller.

Hva gjør du da? Du må skape et bilde av hvordan hjemmet ditt skal se ut når det er ryddig. Du kan visualisere bilde av ditt hjem i hodet ditt. Snakk gjerne høyt om hvordan det ser ut når det er ryddig, og hvor godt du slapper av når det er ryddig.

Du kan lage deg et visionboard av hvordan du vil hjemmet skal se ut når det er ryddig og heng det synlig ett sted. Pass på å bruke bilder av «normale» hjem, og ikke perfekte stylisthjem pyntet for fotografering. Husk at interiørstylister også rydder før de tar bilder.

#2 - Du har for mange ting i huset ditt

Dette er den aller største årsaken til rot i hjem over hele verden. Vi har rett og slett alt for mange ting i huset vårt. I snitt bruker vi 20% av tingene, mens vi har hundrevis, ja kanskje tusenvis av ting som vi sjelden eller aldri bruker.

Ja, det kan godt hende at du trenger det serviset for 12 personer med alt mulig tilbehør. Du bruker det aldri, men sparer til «en nyttårsaften en gang i fremtiden da er det kjekt å ha like tallerkener til alle». Fyll gjerne opp en halv skjenk eller et helt kjøkkenskap med dette om du må, men husk at gjestene kommer for samværet med deg. Det er ikke like tallerkener som avgjør om det blir vellykket selskap eller ei. Heldigvis.

Vi blir utsatt for et vanvittig kjøpepress hele tiden fra alle kanter, på tv, magasiner, radio, venner, sosiale medier, på kjøpesenter osv. Vi blir oppfordret til å kjøpe 3 for 2, og vi kjøper og kjøper for å komme i mål med lykken, det perfekte hjemmet, den perfekte stilen på klær, kropp, og «you name it». 

Too many people spend money they haven’t earned to buy things they don’t want to impress people they don’t like” - Will Rogers

For eksempel trenger et samboerpar til sammen 30 kaffekopper og krus, når ingen av de drikker kaffe? Og den ene av de drikker te av og til? Hvorfor har hun 20 jeans når hun kun bruker 3 av de. 

Ingen skal bestemme hvor mange du skal ha av hver gjenstand. Det bestemmer du selv.Men vi må ta oss tid til å tenke etter hva vi bringer inn i hjemmet vårt. Kanskje rett og slett skjerpe oss litt?

Ofte har det blitt kaos og overfylt i skap og skuffer fordi vi har tatt med oss mer og mer hjem, men ikke tatt tilsvarende mengder ut. Over tid så akkumulerer det seg opp, og det er kun vi selv som kan ta ansvar for å igjen skape en balanse. 

#3 - Du lærte aldri å rydde som liten

Kanskje jeg tråkker noen på tærne nå, men det får så være for dette mener jeg er viktig. Lær barna dine verdien av å rydde fra de er små! Barn er helt rå på å lære og ikke undervurder denne egenskapen hos de. De trenger også verdien av å få være med å bidra hjemme. Barn trenger gode forbilder på mange, mange områder i livet sitt, også innen rydding og der er vi som foreldre de nærmeste.

Hva gjør du med skoene når du kommer inn, hva gjør du med fatet og kniven når du er ferdig å spise, hva gjør du med reklamen du henter inn? Kjøper du hele tida mer og mer klær, men samtidig klager på at du ikke har klær i skapet ditt? De gjør som du gjør, og ikke som du sier.

Har man vokst opp i et hjem som konstant flyter med rot, så er det jammen ikke lett å vite hvordan man skal holde sitt eget hjem ryddig. Trøsten er at det er aldri for sent å lære og rydde! 

#4 - Å velge det som skal kastes er så skummelt

Du vegrer deg mot å ta disse valgene, og du får dermed ikke sortert mellom gjenstandene som skal beholdes eller som kastes.

Som Marie Kondo sier: «Husk at du ikke skal velge hva du skal kaste, men heller hva du skal beholde. Behold kun de tingene som gir deg glede».

Gi slipp på det som allerede har gjort jobben sin ferdig og som har gitt deg nytte eller lærdom. For eksempel at blondebluser ikke er din smak og de blir kun hengende i skapet år etter år. Erkjenn erfaringene som bomkjøpene har gitt deg, og send eiendelene videre.

Spør barna om hva i huset som kan kastes. De er rå på raske beslutninger, og er villig til å gi slipp på mer enn du tror.

#5 - Samvittighet og oppvekst gjør at du beholder mer ting enn nødvendig

Gjenbruk er en fantastisk måte å utnytte ressurser på, er miljøvennlig og økonomisk for deg og samfunnet. Husk at det er mange mennesker der ute som kan nyttiggjøre seg av alt det som du har stappet i skap, skuffer, esker og boder – men ikke bruker.

Det er på kanten til å være dårlig gjort å ha masse hjemme hos deg som du ikke bruker, når andre har bruk for det.

Gaver og arv fra nære slektninger kan være vanskelig å gi fra seg. Vil du minnes de du har kjær på en god måte, så finn 2-3-4 ting som du kan implementere i hverdagen din. F.eks et bilde på veggen eller mormors mugge som brukes til vann hver dag. Alle de andre tingene forventes det ikke har du verken beholder eller lagrer i huset ditt.

En ide kan være å prate med mor eller far allerede nå, og høre hva de ønsker skal gjøres med tingene sine når de faller i fra.

Om du er en som ivrig samler på alt fra barndommen til barna, så hør heller med barna hva de forventer du skal ta vare på. Mest sannsynlig ikke så mye.

Kanskje hørte du gjennom oppveksten at en måtte ta vare på alt for det kunne jo bli nyttig en vakker dag. Kvitt deg med det meste likevel. «En vakker dag» kommer 99% sikkert IKKE. Om den gjør det, så er alt vi trenger et tastetrykk eller en kjøretur unna. Eller bruk en annen ting for å dekke behovet for gjenstanden som ikke er der lenger.

Det var andre tider før som gjorde at våre foreldre så seg nødt til å ta vare på mer ting.

#6 - Du har alltid vært rotete

La ikke en fortid som en «rotete person» være den som definerer deg fra og med i dag. Skap din nye virkelige med hver dag å si høyt «jeg er en ryddig person som omgir meg kun med det jeg trenger og vil ha i livet mitt.»

Om du tror og er overbevist om at du er en rotete person, så blir hjemmet ditt også konstant rotete. Snakk godt om hjemmet ditt, og ta godt vare på det. Rotet ditt er også din historie. 

#7 - Å rydde er noe negativt

Aldri send barn på rommet for å rydde som straff. Da får det å rydde noe negativt for seg, som lett kan skape vegring mot ordet i oppveksten. Å rydde skal være noe positivt, fordi det blir pent, harmonisk, lett å vaske, gir et rolig inntrykk og så mye bedre å være i rommene.

Om dette hendte deg når du var liten, så er det du som sitter med nøkkelen nå. Ikke la fortiden bestemme hvordan du skal føle og tenke fra og meg i dag. Finn musikk som gir deg energi eller en god podcast, mens du holder på.

Resirkulering er miljøvennlig

Bruk gjenstander på en ny måte er bedre enn at det ligger og samler støv

#8 - Hjemmet ditt er dårlig organisert

Tror du, men det stemmer nok ikke 🙂 Mest sannsynlig så er det en av årsakene som er nevnt nedenfor: 

Volumsyka: Du kjøper inn mer enn du trenger for og er redd for å ha for lite eller gå tom. Vi blir lurt til å tro at vi trenger mer enn nødvendig, vi blir lurt til å tro at vi trenger ditt og datt for å være lykkelig. Men hvordan skal vi vite hva som er nok, når vi aldri har gått tom? 


Fast plass – alle ting må ha en fast plass: Det er noe alle ryddeguruer er enig i. Hvis ikke så har du alltid ting som flyter og det vil si at de blir til rot. Du vil også støtt og stadig ende opp med frenetiske leterunder etter hodetelefoner, nøkler, mobiler etc. 

Om du ser på deg selv dårlig i å organisere tingene dine, så be om hjelp fra andre. Be noen du kjenner som er gode på dette til å hjelpe deg. Du kan også hente inn profesjonell ryddehjelp der noen kommer til deg og hjelper deg med ryddejobben. 

#9 - Du er blitt for god til å utsette - prokrastinering

Prokrastinere betyr bare noe så enkelt som å utsette ting (kilde: Wikipedia). Du utsetter å ta jobben med å rydde inn etter måltidene, brette sammen klærne som henger på klesstativet, det flyter med sko i gangen… Ja, vi trenger ikke finne flere eksempler, egentlig.

Hvorfor utsetter du det egentlig? Sliten, ja forstår det. Har vært der selv, men du blir ikke mer uthvilt av å utsette det som må gjøres. Det betyr bare at det hoper seg opp. Ta SoMe-sjekken (sosiale medier) med deg selv og vær 100% ærlig.

Kan du gi slipp på noen av minuttene som blir brukt på FB, Instagram, Netflix eller TV hver kveld? Kan du bruke de minuttene til en rask ryddejobb? Bli rå på å ta action i hjemmet ditt, putt på høretelefoner finn en podcast som du digger å høre på mens du rydder. Setter vi stoppeklokka på mobilen på 30 minutter så er det utrolig mye vi kan få gjort på den tiden. 

Det hjelper ikke å kjøpe flere kommoder, bygge ut kjøkkenet, bygge om et helt rom til walk-in-closet, bygge ut huset, kjøpe større hus eller kjøpe haugevis med store plastkasser. Da ender du bare opp med å lagre rotet ditt. Du må først kvitte deg med ting du ikke trenger, og så ser du hva du trenger å ha lagringsplass til.

#10 - Du har ikke funnet ditt hvorfor

Du må finne ut hvorfor. Hvorfor fortjener du å ha det ryddig. For eksempel det gir meg ro, jeg slapper bedre av, jeg blir en hyggeligere person å være med. Jeg får tid til hobbyen min når jeg må bruke mindre tid på rydding og jeg sparer penger ved å kjøpe mindre og færre bomkjøp. Jeg setter mer pris på det som betyr noe når jeg slipper å drukne i rot, hjemmet mitt fortjener det at jeg tar være på det. Alt dette er eksempler på et hvorfor som gir grunn til å rydde opp.

Hva er din setning, ditt hvorfor? Jeg vet i alle fall at akkurat DU fortjener et ryddig og harmonisk hjem. Skriv en kort setning på hvorfor du fortjener å ha det ryddig – heng den badespeilet som en påminnelse.

Les mer om å finne ditt hvorfor i "Finn ditt hvorfor og du klarer det".

#11 - Du tror ikke at det er mulig

Ja, det er absolutt mulig å få hjemmet ditt fri for rotet som plager deg. Det vil koste deg tid og innsats, men det er absolutt mulig. Du må sette av tid og vurder å be om hjelp slik at det går lettere. Vaner må endres og det vil ta tid, men du skal bruke den tida du trenger.

Det begynner å bli mer og mer vanlig å få hjelp av en ryddekonsulent her i Norge nå. Endelig vil jeg si, for i USA og England har det vært like vanlig som å bruke en personlig trener i årevis. Bor du i Tromsø og omegn så er jeg klar for å hjelpe deg! Send meg en melding så tar vi en prat eller jeg kan komme på befaring ute hos deg. 

Ramler du av lasset etter en stund? Det gjør ingenting. Tenk heller på det som en «ladestopp» før du starter igjen på ryddinga. For livet er, så du vil oppleve hindringer som kommer i mange former. Og det er helt greit, for bak neste sving igjen så kan det vente bedre dager med bedre muligheter til å fortsette. Ett skritt om gangen. Oppgave for oppgave. Har du brukt 30 år på å rote til, så kan du bruke uker og måneder på å rydde deg ajour.

Å klare og gjennomføre handler ikke om viljestyrke, men å finne frem god, gammeldags utholdenhet. Finn et område hvor du aldri har gitt deg, og ta den følelsene inn i ryddeprosjektet ditt.

Ta bilder før du begynner uansett om det er en skuff, benk, skap eller hva. Sørg for bevis som viser at innsatsen din er verdt det. Lag noe gøy ut av det. Tell esker, sekker, antall kilo som du får ut av huset, antall bøker/cd/dvd'er osv du har kvittet deg med.

#12 Det er alle de andre som roter

Du rydder og rydder, men alle andre roter så du har egentlig gitt opp ryddinga for å ikke bli gal. Dette er et velkjent tema for mange, og det er nok mange meninger om hvordan løse dette. Det skaper mye konflikt og frustrasjon i de norske hjem når en person opplever det slik.

Så hva skal en gjøre? Temaet er så stort og spennende at det er et tema som vi snakker mye om i Ryddemagiklubben (medlemsportal for deg som er på en ryddereise). 

Men sånn på tampen skal jeg gi det et par tips: 

  • Begynn alltid en ryddeprosess med deg selv. Ikke mas på at mannen må kvitte seg med masse klær om du ikke har gjort det samme med dine ting. Jeg lover deg at du kan rydde i lang, lang tid og kun konsentrere deg om deg selv før du trenger å "mase" på de andre.
  • Blir du gal av å rydde etter barna hele dagen? La det være, og ta heller en ryddesjau på kvelden - gjerne sammen med barna. Det fungerer mye bedre med å "skal mamma være med deg og rydde litt på rommet ditt" enn "gå og rydd rommet ditt!". 

Tar veldig gjerne imot innspill og kommentarer fra deg. Hva er din "akilleshel" når det kommer til rydding?

"Det som teller er ikke hva, men hvem vi har i livet" - J.M. Laurence

Lykke, lykke til! 

Leave a Comment:

6 comments
Add Your Reply
Vis knapper
Skjul deleknapper