Få en ryddig start på året!

Hvor i all verden ble det av alle dagene som skulle brukes til å komme i gang med rydding både her og der? Alle de (u)vaner og rutiner som vi skulle få skikk på?

Det toget er gått nå, og det er helt greit. Dropp all dårlig samvittighet og negative tanker, for nå har du mulighet til å få en ryddig start på året. 

Gi deg selv en ryddig start på det nye året! Foto: AdobeStock

Nytt år – nye muligheter 

Kanskje du har noen planer for det nye året allerede? Planer og tanker er vel og bra, men en ting jeg vet av erfaring. Det er at det neste året blir akkurat som dette året om du ikke endrer noe. Noe må du gjøre annerledes. Så lett og så vanskelig. Det vil si at synes du huset var rotete i fjor, så blir det like rotete i år om du gjør det samme som i fjor.

9 spørsmål for å komme i gang 

For å hjelpe deg å komme i gang, så har jeg satt opp en liste med spørsmål til deg. Om ikke alle treffer deg like, godt så håper jeg at du finner noen som passer deg og ditt liv.

Tenk over hvert spørsmål, skriv ned svaret. Finn i svarene det som kan bli dine første steg du kan ta for å få et liv med mer oversikt og harmoni i hjemmet ditt det kommende året.

Hva vil du oppnå i det nye året?

De 9 spørsmålene for ettertanke er:

 1. Hva har du nok av? Hva trenger du ikke å kjøpe mer av. Er det for eksempel «dilldall» som smykker, armbånd, telysholdere, pynteputer, bøker, krus, mengder med klær til barna osv. Om du absolutt vil ha mer av det du har mye av fra før, så sørg først for at du kvitter deg med gjenstander du ikke bruker eller liker.
 2. Hva må du ha mer av? Er det flere gjenstander, mer plass, eller mer tid til å være med de du er glad i? Stappfullt gir ikke oversikt og glede. Jeg halverte og organiserte klesskapet mitt. Plutselig så fant jeg ting å ha på fordi jeg fikk oversikt. Opplevde faktisk en følelse av å ha nok ved å eie færre ting. Rart, men sant.
 3. Hva er du like lykkelig av om du har mindre av det? Jeg elsker bøker, men er like lykkelige etter at samlinga mi er redusert til 1/10. Sengetøy, hvor mange sett trenger du egentlig?
 4. Hva er du lei av å leite etter? Er det noen ting som er gjengangere? Paraply, refleksbånd, flagg til 17.mai-dagen etc. Eksempel hos oss var nakkeputer som du bruker på reise. Husket aldri hvor de var! Lagde to skuffer som ble merket med reisesaker, og der legges alt som har med reise å gjøre. Skoposer, nakkeputer, det lille teppet som er supert på flyturer osv.
  Rot stjeler tiden din

  Kaos tar tid, gi deg selv en ryddig start

 5. Har du brukt mye tid på å leite etter ting opp gjennom årene? Å bruke tid på å lete etter ting er tid som kunne vært brukt til noe annet. Skjer det ofte om morgenen at du springer rundt i siste liten og leter etter nøkler eller andre ting?
 6. Vet du hva du har i huset, men ikke hvor? Helt vanlig for mange, men behøver ikke å være slik. Sorter og gi alt en fast plass.
 7. Hvor mange ting må til for at du er tilfreds og lykkelig? Når du blir gammel og grå, hva skulle du ønske du gjorde mer av?
 8. Hvor mye penger bruker du hver måned til dilldall? Hva blir summen per år. Hva annet kan du bruke disse pengene til? Ble du mer «happy» i det lange løp av flere ting? En blomsterbukett gir like mye glede som en pute.
 9. Har du startet ryddeprosjekter før som du er bare kommet halvveis i? Det gjør faktisk ingenting. Mitt beste råd her er å la deg selv få lov til å gjøre feil. Begynn bare på nytt igjen når du kan. Det står ingen på sidelinja for å gi deg karakter for hvordan du gjør det og eller hvor lang tid du bruker. Stopper ryddeprosjektet opp, så bare start igjen når det passer deg.
En ryddig sofa er god å slappe av i

Pause gir deg energi til å fortsette

Små skritt tar deg også mot målet

Håper disse spørsmålene var til hjelp for deg med å tenke over endringer som du kan gjøre for å lette hverdagen. Husk at alle ting du får ut av huset, hver lille skuff du får sortert vil være et skritt nærmere et hjem i harmoni. 

Gir du deg selv en ryddig start på året, så har du tatt første skritt mot et hjem med rom for mer av det livet du ønsker å leve. La ikke hjemmet ditt være et lagringssted for gjenstander du ikke bruker eller elsker. 

Om du vil lese om mulige årsaker til at det aldri blir ryddig hos deg, sjekk ut bloggen Hvorfor blir det aldri ryddig

Et tips på tampen her, neste  gang du står i butikken – tenk en ekstra gang over om du virkelig trenger å kjøpe det. Ønsker deg en god start på det nye året!

PS: Vil du lese om hvordan du kan spare penger på planlegging av middager, ta en titt her.

 

Leave a Comment: