Kom i gang med ukesmenyer

Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til God Levert og Ark.no.

Er du lei av å finne på hva dere skal ha til middag? Har du tenkt på å prøve ut ukeplan for middag, men så har det bare blitt med tanken? Les mine erfaringer og tips her slik at du får en god start på din middagsplanlegging. 

Typiske bortforklaringer...

Jeg tenkte i lang tid på å starte med ukeplan for middag, uten å komme i gang. Det var alltid “100” forklaringer på hvorfor det ikke passet akkurat nå.

Kjenner du deg igjen i noen av i disse:

  • Hvordan skal jeg finne på 7 middager på en gang, når jeg ikke klarer å komme på middag for en dag??  
  • Søndager… jeg vil slappe av da… 
  • Hvilken middagsplanlegger skal jeg bruke når det er så mange å velge mellom? Og så googlet jeg meg ihjel for å finne den perfekte. 
  • Jeg gikk fra butikk til butikk og for å se hva de hadde av ukeplaner, middagsplanleggere, familiekalendere og så videre. Men klarte ikke å bestemme meg, for det kan jo være en enda bedre i neste butikk!
  • Papir eller digitalt? Hvilken app…. tenke, tenke, tenke... Vanskelig å velge. 
  • Har ikke tid, sa jeg fordi å etablere en slik vane vil ta noe tid i begynnelsen. 
"Men så ble jeg lei av å være frustrert på grunn av middager"

Men så ble jeg lei av å være frustrert på grunn av middager. Jeg startet enkelt og langt fra så perfekt som jeg hadde drømt om. Målet mitt var rett og slett å komme i gang med middagsplanlegging, enkelt og greit. Nå har jeg gjort middagsplanlegging en stund, og det går bedre og bedre.

Det blir ikke satt opp meny for hele uka alltid, men det er helt greit. Ikke alltid gjennomføringa er perfekt heller, for ting skjer jo underveis. Noen perioder detter vi helt ut av det, før vi setter i gang igjen.

Men vet du hva? Det er også helt greit.

5 grunner for hvorfor komme i gang

For planlegging av middager frem tar ikke noe i fra deg, men det gir deg:   

  • Mer tid. Du får mer tid ved å bruke mindre tid på turer til butikken
  • Mer energi. Hodet og kropp får mer fri fra "åååå, hva skal vi ha til middag-tanker" og hva som må handles.  
  • Mer penger. Ja, rett og slett for du bruker mindre penger på mat når du tar hensyn til hva du har fra før, hva som går ut på dato snart. Bomkjøp og unødvendige impulskjøp blir redusert og det gjør godt for lommeboka.
  • Sunnere middagsvalg blir enklere når du kan planlegge på forhånd. 
  • Et mer bærekraftig miljø fordi du reduserer matsvinn. 

Foto: Adobe Stock 

Vil jeg fortsette med planlegging?

Skal jeg fortsette med det? Helt klart, det skal jeg! Enkelt sagt så er ukene mine bedre når middagsplanlegging blir utført. Mye mindre stress i hverdagen og det er raskere å lage maten når alt er klart hjemme. Vi sparer penger som vi bruker til opplevelser sammen. 

Dyre impulskjøp er redusert fordi jeg ikke står på butikken klokka 1630 og skal finne på noe sunt og godt til middag, mens hodet og magen er like tomme begge to.  

Hjemme hos oss har vi fått mer fokus på å bruke det vi har i fryser og av tørrvarer. Samtidig er vi er gode på restemiddager og øver oss på å bruke det vi vi har tilgjengelig for å skape en middag. Godt for miljøet og godt for lommeboka. 

Hvis det er en ting du skal tørre å prøve, så er det å gå tom. Gå tom for ulike tørrvarer, gå tom for mais og bruk heller hermetikkboksen med bønner, gå tom for hvitost og spis mer av brunosten som står bakerst. Gå tom for favorittsyltetøyet så du får spist opp de andre sortene med syltetøy du har.

Å gå tom er den beste måten til å få spist opp det som alltid blir valgt som nummer 2 eller 3. 

Har du lyst på en gratis planlegger for fryseren din? Den gir deg en grunn til å få tatt en vareopptelling og du får super oversikt over hva du har i fryseren! Klikk her.

Ukeplaner på papir og digitalt

Ukeplaner som du kan bruke i middagsplanlegginga, finner du mange av både på papir og digitalt gjennom app'er eller for eksempel i et excel-ark. 

I papirform så finner du fine familiekalendere som er supre for ukeplaner hos hos bokhandlere, Lyreco, Søstrene Grene, Clas Ohlson, Ark*, Norli* og mange flere. Utvalget er så stort at du finner med kattemotiv, malerier av Dali, med sitater, malerier og mer til.

Av en ryddekursdeltaker fikk jeg tips om en månedskalender med god plass til å skrive og med en plastlomme for invitasjoner, innkallinger og lignende. Den er veldig kjekk om du vil ha invitasjoner samlet på et sted og synlig for deg, uten at det roter til. Jeg kjøpte min hos Lyreco.

Ønsker du å prøve en digital variant så kan du teste Rema 1000, Coop sin app, Google Keep eller andre. Søk i app-butikken til din mobil på shopping list, handleliste, planning og lignende.

Er du glad i excel så fant jeg en hvor du kan lage egne 3-ukers planer på et blunk og du styrer selv hvor mange dager i uka det er fisk, kjøtt osv. Den finner du her. 

Vær forberedt på at det kan gå litt trått i starten med å komme på middagsforslag de første ukene. Men når hjernen er blitt trent opp i å tenke på middager, så dukker det opp middagforslag hele tiden. I ukeblader, i e-post fra matbloggere, fra barndomsminner, i facebookgrupper osv.

Mange kokker små! Foto: StockAdobe

Noen tips på veien 

  • Finn en fast dag som passer for planlegging og handling. Det må ikke være søndag, kanskje onsdag passer best å planlegge på. Torsdager er fin handledag om du har trumf-kort siden det er trippeltrumf på utvalgte butikker.
  • Handle mest mulig av det du trenger på en fast dag, og suppler om behov.
  • Sjekk hva du har i fryser, kjøleskap og av tørrvarer mens du planlegger 
  • Involver familien og la de komme med ønsker på retter og dager de tar ansvar for matlagingen
  • Ha temadager, for eksempel suppetirsdag, alltid fisk faste dager, barnas dag en dag osv. 
  • Lag store porsjoner av og til slik at du kan fryse ned en middag til senere. Å komme hjem og du kun må koke spaghetti og varme en ferdig kjøttsaus - det er luksus det!  
  • Hold gjerne en dag åpen eller kall den restedag
  • Bygg en liste/dokument etterhvert med middager å velge fra. 
  • Meld deg på ukentlig mail fra et par av dine favoritter innen matblogging  
  • Er du på instagram så finn dine favoritter der, og hver gang du ser et godt tips - lagre innlegget i mappe på instagram. Mappene kan du dele i tema som fisk, kjøtt, suppe osv. 
  • Prøv en av leverandørene for matkasser, som Adams Matkasse, Godt Levert*, Kolonial. De leverer ikke over hele Norge, men det er jammen ikke langt unna smart. Jeg bruker de nå og da for rett og slett hjelpe meg i travle tider, for å få inspirasjon og ikke minst - ha fri fra å velge hva vi skal ha til middag i dag... så jeg mener de kan absolutt gi deg inspirasjon til nye retter og hjelpe til i travle perioder hos deg når tid er viktig.

Kanskje har du prøvd å lage ukeplaner for middag før, men så har det stoppet opp? Prøv igjen for ingen nye vaner går seg til uten litt standhaftighet. Det tar ofte mer tid enn vi tror før vaner sitter i ryggmargen og vi har funnet løsninga som passer akkurat "oss". 

Ha som mål å prøve ut middagsplanlegging over tid, slik at du har intensjonen om å gjøre det hver uke. 

Matprepping sparer deg tid og penger

Boka som gir deg masse tips for å komme i gang med matprepping.*

Sunn middag til billig penge

Lag sunne, gode middag samtidig som du sparer penger.*

Om du tidligere har vært på jakt etter den perfekte planleggere, enten det er for kun middager eller andre ting så glem det. Den perfekte planen er den du bruker akkurat nå, og ikke den som du ennå ikke vet om eksisterer der ute i verden. Så har du ikke prøvd en planlegger, sjekk ut en av disse fra Ark som jeg tipset om over.

Etter hvert så vil du gjennom erfaring du gjør deg, finne ut hva som passer akkurat ditt liv og din familie. Heldigvis er ingen familier like! <3  

Lykke til! 

Lenker merket * er annonselenker for Godt Levert og Ark.no. 

Leave a Comment:

Vis knapper
Skjul deleknapper